Etappe 18


31-08-12

Lourdes > Ste-Marie-de-Campan
101,7 km

IMG_0982

In Lourdes drinken we 2 keer koffie op 2 verschillende terrassen (de eerste keer was binnen in een cafe). De (smoes)reden hiervoor is dat we in dat cafe geen zelfgekochte croissants mochten eten (de eigenlijk reden is dat we koudwater-vrees hebben voor de zware eerste dag met de Tourmalet). Dus, naar de bakker, croissants en pain au chocolat kopen en op het terras zitten waar we vorig jaar ook hebben gezeten. Joviale ober.

We gaan op weg. Eerst terug naar Arrens-Marsous, ons startpunt waar we vorig jaar waren geëindigd. Ik zie de kleine pizzeria waar we vorig jaar dat rugzakje hebben gedropt dat we toen hadden gevonden. We zijn nog net op tijd voordat het Office du tourisme dicht gaat om ons beginstempel te halen. Helaas is het geen stempel waar ‘Arrens-Marsous’ op staat, maar ‘Val d’Azun’.

De eerste col is al behoorlijk zwaar: de Col de Borderes. Gelukkig is ie niet zo lang. Er hangt regen in de lucht, maar gelukkig zet het niet door. Na de col een afdaling door een mooie kloof. In Luz st. Sauveur nog een schweppes-moment, echter ik krijg een Perrier.

Nu gaat het beginnen. O mijn god, de Col du Tourmalet. We beginnen aan de klim om 4 uur ’s middags. We zijn de laatste fietsers die dag. We worden nog aangemoedigd door een paar mannetjes: ‘Bon courage!’. Het valt niet mee. Ik stop regelmatig om op adem te komen. We zien veel loslopend vee: koeien, schapen en lama’s. Het is een mooie klim. Halverwege komen we op een groot verlaten parkeerterrein met skiliften. Ik weet naar boven te komen dankzij genoeg water en wine-gums. In het restaurant op de col eten we een sandwich en een kop soep. We kopen nog een sandwich voor later.

IMG_1018

Het is afgrijselijk koud buiten. Bibberend en klappertandend trekken we onze regenkleding aan voor de afdaling. Die is spectaculair, maar onze handen zijn koud. We stoppen om ze op te warmen. Voor we er erg in hebben zijn we aangeland in Ste Marie-de-Campan. De camping is uitgestorven op een paar verlaten caravans na. We drinken een biertje in een restaurantje in het dorp.

< Vorige | Volgende >

Comments are closed.