De 100 Cols tocht

100cols_banner

Op een dag wordt Willem door een kennis gewezen op de 100 Cols Tocht. Hij stelt Kaspar voor om deze uitdaging aan te gaan. In eerste instantie wordt deze een beetje overvallen door het idee om een fietstocht te gaan doen waarbij klimmen de boventoon voert.

‘De Honderd Cols Tocht is de ultieme uitdaging voor de fietser. Vierduizend kilometer over alle grote gebergten van Frankrijk, over ruim honderd cols en ruim honderd côtes.

Een individueel te rijden tocht. Wie deze tocht volbrengt kan zich rekenen tot de allersterksten, tot de echte volhouders. Want de Honderd Cols Tocht kan alleen worden volbracht door fietsers met een geweldig doorzettingsvermogen. Met recht: de ultieme uitdaging…’

Bron: Stichting 100 Cols Tocht

Grammen jagen

Er wordt alles op alles gezet om zoveel mogelijk gewicht te besparen. Met de keukenweegschaal wordt de klerenkast doorgespit op jacht naar het lichtste T-shirt en de lichtste broek. Alles wordt gewogen: alle kleren, gereedschap, eetgerei. De gewichtsbesparing bereikt zijn hoogtepunt als Willem vertelt dat hij de suiker die hij in een potje mee wil nemen uitspreidt op tafel om het vocht eruit te laten dampen. Kan toch weer een grammetje schelen. Het blijkt niet veel uit te maken. Het gaat om het idee.

Fysieke voorbereiding

Om een dergelijke fietstocht te volbrengen moet de conditie in orde zijn. We beginnen ongeveer 3 maanden van tevoren met trainen. Dat gebeurt op de fiets met dagtochtjes in Nederland, maar ook in de sportschool. Vooral het urenlang zitten op de hometrainer en op de spinner is niet echt een leuk onderdeel, maar wel belangrijk om de conditie op peil te brengen.

100cols_compilatie2

Comments are closed.